Gerechtsdeurwaarders geven gratis advies in De Moazoart: “Let op wat je tekent en met wie je in zee gaat”

Het initiatief om gerechtsdeurwaarders gratis advies te laten verlenen gaat uit van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders (NKGB). Gelijkaardige initiatieven bestaan elders al, bijvoorbeeld in Brussel en Antwerpen, maar in het Waasland is het nieuw. Weigert je ex-partner nog langer alimentatie te betalen? Wat moet je doen als je je energiefactuur niet meer kan betalen? Het zijn maar enkele van de vragen waar de gerechtsdeurwaarders een antwoord op kunnen geven. “In de Moazoart werken we vanuit de vraag van onze bezoekers en we werken hier voor een groot deel met mensen die in armoede leven en dus met schulden geconfronteerd worden”, zegt Bert Reniers, coördinator van de Moazoart.

Struikelblok

“Vaak worden wij als boeman aanzien. De mensen die mensen hun inboedel in beslag komen nemen, maar met onze ervaring op het veld kunnen wij mensen nuttig advies verlenen en dat op een laagdrempelige manier. Wij komen in alle geledingen van de maatschappij en zijn dus een sociale barometer”, verduidelijkt gerechtsdeurwaarder Coene. “De basisregel is: let op wat je tekent en met wie je in zee gaat. Ook juridische uitdrukkingen in brieven zijn vaak een struikelblok: ook daar kunnen we helpen.”

Schoendoos

Hoe vroeger mensen hun schuldenproblemen aanpakken, hoe beter. “Mensen komen met een volle schoendoos facturen en onbetaalde rekeningen waar ze zich geen raad meer met weten. Schaamte weerhoudt mensen vaak om de stap te zetten om hulp te zoeken, maar hoe vroeger er kan ingegrepen worden, hoe minder ingrijpend je te werk moet gaan”, zegt Coene. En vergis je niet: iedereen kan vroeg of laat met een schuldenput geconfronteerd worden. Ook hoogopgeleiden. “Wij krijgen in ons ontmoetingshuis ook zelfstandigen over de vloer die hun zaak op de fles zagen gaan en achterbleven met een schuldenput”, geeft Reniers mee. “Vaak is de schuldenput van die mensen ook groter. Zij zijn immers een hogere levensstandaard gewoon.”

BRON : HLN.BE