Deurwaarders willen toegang tot politiedatabanken om risico’s beter in te schatten

Het is een van de lastiger taken van gerechtsdeurwaarders: beslag leggen op de inboedel van wie zijn schulden niet betaalde. Wanneer ze problemen vrezen, vragen gerechtsdeurwaarders normaliter op voorhand aan de politie om hen te vergezellen. Maar de jongste tijd is de politie – onder meer door personeelsgebrek – steeds minder geneigd die bijstand te verlenen.

De voorbije jaren moesten verschillende deurwaarders klappen incasseren, en in ­Mechelen werd vorig jaar nog een deurwaarder met een wapen bedreigd. Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zoekt daarom nu samen met hen naar een “aanvaardbare oplossing”. De minister overweegt de deurwaarders “een beperkte toegang te verlenen tot de Algemene Nationale Gegevensdatabank”. “Zo kunnen ze vooraf beter beoordelen of personen op een bepaald adres een risico vormen”, antwoordde de minister aan Vooruit-Kamerlid Melissa Depraetere.

Volgens Van Quickenborne moet de mogelijkheid dat deurwaarders zelf de “gevaarlijkheid van burgers kunnen beoordelen” ervoor zorgen dat ze voortaan veel selectiever een beroep doen op eventuele politiebijstand. 

BRON: HLN.BE